HebraiskTro.no


SHOFARBLÅSING ETTER YOM KIPPUR


Av Yehude Shurpin, Chabad.org, oversatt av Roy Otto DyrliMinne om Jubeleene


I templets tider ville de blåse i shofaren på Yom Kippur ved innledningen til jubelåret (hvert femtiende år). Lyden fra shofarene signaliserte at alle slavene var frie til å gå, og alle eiendommer vil nå gå tilbake til sin opprinnelige eiere. I dag er det ikke lenger jubelår, men lyden av shofarene på hver Yom Kippur minner om det som en gang var, og uttrykker våre håp for fremtiden.


Lyden av shofarene varsler også at nå, ved avslutningen av Yom Kippur, er våre sjeler tilgitt og ‘frigjort’ fra sine synder.


Seier og frykt


Mens Yom Kippur går mot slutten, er vi sikre på at vi har fått et nytt godt år. Som soldater som vender tilbake i triumf fra kampen, blåses shofarene for å feire vår seier over anklageren, engelen Heilel, også kjent som Satan. Støtene i shofarene har også den effekten at de setter en støkk i Satan, som forbereder seg på å gjenoppta sin ‘vanlig jobb’. Lyden fra hornene minner ham om den siste basun som vil innvarsle den endelige forløsningen og sette ham ‘ut av business’ for godt.


Det guddommelige nærværet på fjellet


Da Gud ga loven, Torahen, hvilte hans guddommelige nærvær over fjellet. Etterpå varslet en shofar oppstigningen av det guddommelige nærværet, Shechinah. Dette gjenspeiles i verset i Salmene som sier, ‘G-d stiger med et Teruah [lyden av shofaren].’ Ved å følge nærhet med G-d som vi har opplevd i løpet av Yom Kippur, symboliserer shofaren løftingen av det guddommelige nærvær, som har hvilt over oss hele denne dagen.


Tid for å feire


Det har vært en utenomjordisk opplevelse, og vi har nå kommet til avsluttningen. Lyden fra shofaren kunngjør for alle at denne kvelden etter Yom Kippur er en hellig kveld, og det er nå på tide å feire nærhet vi har oppnådd og tilgivelse vi har mottatt på denne fantastisk dagen. Derfor er det en utbredt skikk å ønske hverandre ‘Yom Tov’ (en god dag) og ‘Shana Tovah’ (Godt nytt år) etter ‘Yom Kippur’ av denne grunn.


Måtte alle bli beseglet for et nytt godt år!Kilde:

Why Do We Blow Shofar at the End of Neilah After Yom Kippur? - Questions & Answers

Lyden av shofarene ved avslutningen av Yom Kippur markerer slutten på en dag med faste og bønn for et godt nytt år (Sound Of The Shofar). Det finnes en rekke grunner for å blåse i shofarene på dette tidspunktet. Her er noen av dem: