HebraiskTro.no


RELIGIONENE I JERUSALEM


Av Roy Otto Dyrli








Med tre store, og så forskjellige, religioner sterkt representert innenfor 2 kvadratkilometer, og med pilegrimer fra hele kloden og trolig alle religioner, er ‘coexist’ jødenes ultimate mål med alle som ikke er helt kosher.


Det betyr ikke at man er enig, men at man for noen timer aksepterer at man er uenige. I Jerusalem er disse timene evigvarende. Det er derfor viktigere med toleranse innenfor byens murer enn noe annet sted i verden. Det er også toleransen som i all hovedsak råder grunnen blant byens jødiske, muslimske, armenske, katolske, ortodokse og til tider lett uortodokse befolkning. Det må til for å årlig motta og handle med en turiststrøm som teller millioner.


Etter å ha vært vitne til, på god avstand, det hatet et enkelt TV-program kan skape mot enkeltmennesker som har et lett avvikende religiøst budskap fra det som er normalen i et land som Norge denne uken, tenker jeg at vi har noe å lære av våre jødiske og arabiske brødre i denne hovedstaden. De er nemlig istand til å beholde roen, selv når byen med litt for hyppige mellomrom rystes av grove voldsepisoder, utført og bekjempet av personer som ikke tilhører gamlebyens befolkning.


For de har én ting felles i byens 4 kvarterer. De liker ikke terror, særlig ikke i deres gate. De liker ikke vold, fordi det ender med at noen dør ved deres dør. De liker ikke andre religioner enn deres egen, men innser at ikke alle er enige i det, og at man derfor må moderere seg i utspillene mot sine meningsmotstandere.


Ellers vil det ikke gå an å bo sammen, eksistere i den samme byen. For det gjør de, alle de personene du vil se på bildene. ‘They coexist’, og har laget fancy logoer ut av ordet ‘coexist’. Ikke fordi de er enige, men fordi de må. Dette er den eneste måten å skape et levende handelssentrum i verdens mest religiøse by, der ingen er enige om noe…..


Coexist - og shabbat shalom fra Jerusalem på den første sabbaten i det nye året 5777. Denne første sabbaten der de vil lese 1Mos 1-6 i alle synagogene: «I begynnelsen skapte Gudene himlene og jorden, og jorden var øde og tom.»


Den er ikke på noen måte tom i dag. Ei heller er vi enige. Men vi behøver ikke å bli det, bare vi lærer å akseptere uenigheten. Kanskje til og med elske den.....



Illustrasjoner:

  1. 1. Litt jødisk kreativitet, og vi har skapt en ny logo. Men kan vi leve etter den her? Det er utfordringen.

  2. 2. Al Aksa moskeen ligger i den sørlige enden av tempelplassen, som UNESCO nå har bestemt at jødene ikke har noen forbindelse til. Samtidig er tilstrømningen av jøder til plassen større enn noen gang.

  3. 3. Al Aqsa to dager før fullmåne. To dager før starten av årets løvhyttefest.

  4. 4. Klippemoskeen, som ser ut til å ligge der det jødiske tempelet en gang lå. Detaljtegninger til det nye tempelet foreligger.

  5. 5. Talmud studenter.... talmidim, i HaHurva, den store synagogen i gamlebyen.

  6. 6. En av de fem sefardiske synagogene. Her skal ingen få prøve seg med en Askenazi bønnebok.

  7. 7. Skriftens klare tale, på det eneste språket den kan tale klart på; Hebraisk. Hvis vi nå bare kunne bli enige om hva den sier....

  8. 8. En nyslått menora i rent gull. Denne er tiltenkt det nye tempelet. Måtte det komme snart, ber jødene.

  9. 9. Stedet der Jesu kors stod.

  10. 10. Stedet der Jesu kors stod. For den som får plass under alteret venter det 3 mnd synstilgivelse, fremover. Kanskje det ville være løsningen for meg?

  11. 11. Bønn ved jesu grav.

  12. 12. Bønne ved den steinen de vasket jesu legeme på etter at det var tatt ned fra korset. Alle troende som kommer hit, kysser steinen. Det får meg til å kjenne meg som lite troende.....


















































Bildene i dag er av troende i Jerusalem og fra religiøse steder i Jerusalem. Hva slags troende spør du kanskje? Troende til det meste, er svaret; alle sammen.