Luk. 24:28-31:

"28 De nærmet seg nå den landsbyen de skulle til, og han lot som han ville dra videre. 29 Men de bad ham inntrengende: ‘Bli hos oss! Det lir mot kveld, og dagen heller.’ Da gikk han med inn og ble hos dem.


Og mens han satt til bords med dem, tok han brødet, bad takkebønnen, brøt det og gav dem. 31 Da ble øynene deres åpnet, så de kjente ham igjen; men han ble usynlig for dem."

HebraiskTro.no


JESHUAS TAKKEBØNN I LUKAS 24


Av Roy Otto Dyrli

Jeg har alltid lurt litt på hva Jeshua egentlig sa da han ba takkebønnen. Kanskje du også har det ?

Denne sabbaten var jeg tilstede på en nattverd i min menighet, og tanken kom igjen til meg. Hva sa Jeshua egentlig?


Nå er det flere anledninger der Jeshua bryter brødet. Det finnes også en lang rekke jødiske takkebønner, men bare en for brødet. Den er ikke hverken lang eller vanskelig, så her får du muligheten til å lære de ordene Yeshua brukte:Velsignet er du A-donay (lese isteden for YHVH),

Vår Gud og konge av verden,

som bringer oss brød fra jorden.


Jødene ber ikke Herren velsigne maten, de velsigner Gud for den velsignelsen det er at de har fått mat. Følger du denne linken kan du også høre hvordan det høres ut når takkebønnen blir bedt:

http://www.chabad.org/699742


De messianske jødene, som tror at Jesus er Messias, har laget en liten endring i velsignelsen, og den ser slik ut:Det stopper ikke der, selvfølgelig. Det leses også en velsignelse for vinen. Denne velsignelsen har i vår moderne tid fått et tillegg blant de jøden som tror at Jeshua er HaMechiach - Mesias.


Sånn ser denne ut, først uten tillegget:


Baruch atah A-donay, Elo-heinu Melech Ha’Olam

borei pri hagafen.


Velsignet er Herre, Vår konge av Verden,

som skaper vintreets frukt.Du kan høre velsignelsen lest her: http://www.chabad.org/699745

Her kommer så den messianske utgaven: