HebraiskTro.no

 

JANUSZ KORCZAKS UNIKE EKSEMPEL


Fra video av ‘Sharing is Caring’, oversatt av Kris Guleng


Da nazistene opprettet Warschawa-gettoen, ble hans barnehjem overflyttet dit. Og selv om han ikke var nødt til å flytte med dem, nektet han å forlate barna. Til tross for matmangel og utbredt nød i gettoen, kjempet Janusz konstant for finansielle ressurser for å understøtte barnas behov.


Men fremfor alt kjempet han, til tross for gettoens håpløse tilstander, at barna kunne opprettholde noe som lignet på det livet de hadde før. Forskjellige motstandsgrupper tilbød gjentatte ganger Janusz en vei ut av gettoen, men han avslo muligheten hver gang, mens han valgte å bli der og ta hånd om de 192 barna i barnehjemmet hans.


I juli 1942 begynte utryddelsen av jødene i gettoen. Den 5. august 1942 kom tyske soldater for å hente de 192 foreldreløse barna og ta dem til den beryktede utryddelsesleiren Treblinka. Janusz, som var fast bestemt på å trøste barna i deres frykt og holde motet deres oppe, ba dem rolig om å pakke sine eiendeler.


Han marsjerte sammen med dem framover mens han holdt et barn i hånden, etterfulgt av resten av barna, alle kledd i sine fineste klær. Men da de var nesten fremme, var det en SS offiser som gjenkjente Janusz og tilbød ham en siste sjanse til å redde seg selv. Men enda en gang nektet Janusz å forlate barna helt til den endelige slutten.


Janusz ofret til eget liv for å gi trøst og trygghet til barna. Hans godhet og medmenneskelighet skapte et lysglimt i en tid med grusomt mørke.


"Jeg eksisterer ikke for å bli elsket og beundret, men for å elske og handle. Det er ikke menneskene rundt meg sin plikt å elske meg. Det er heller min plikt å bry meg om verden, om menneskene."

Janus Korczak


Utdrag fra Wikipedia:


"Janusz Korczak (egentlig Henryk Goldszmit født 22. juli 1878 i Warszawa, Polen, drept 5. august 1942 i konsentrasjonsleiren Treblinka) var en polsk-jødisk lege, forfatter og barnepedagog. Han ble mens han levde ofte omtalt som ‘Den gamle doktor’.


Janusz Korczak var en foregangsmann i arbeidet for barns rettigheter, en nyskapande pedagog og forfatter av bøker og artikler om oppdragelse i teori og praksis. Korczak var en pioner innenfor forkskning på barns utvikling og adferdsvansker og dessuten om barnepsykologi.


En av hans idéer var å opprette en egen domstol for barn på de to barnehjemmene han styrte. I domstolen dømte barna selv i spørsmål om brudd mot barnehjemets regler. Både barna og personalet på hjemmet kunne stilles for retten. ‘Dette fantastiske mennesket hadde motet til å stole på de barn og ungdommer han arbeidet med, han til og med betrodde dem disiplinspørmsål og svært vanskelige oppgaver som krevde meget ansvar’, skrev den sveitsiske barnepsykologen Jean Piaget etter et besøk på Korczaks barnehjem. Det var også Janusz Korczak som grunnla den første avisen noensinne som bestod utelukkende av bidrag innsendt av barn. (Mały Przeglad)."Kilde:

In 1942, a man led 192 children to the gas... - Sharing is Caring

Janusz Korczak – Wikipedia

I 1942 ledet en mann 192 barn til gasskammeret. 80 år senere blir han fremdeles hyllet for denne handlingen. Under 2. verdenskrig, drev Janusz Korczak et barnehjem for foreldreløse jødiske barn. Han hadde tilegnet hele sitt liv til velferd for barn. "Barn har rett til å bli behandlet av voksne med ømhet og respekt som likeverdige."