HebraiskTro.no


ET ÅPENT BREV TIL VERDEN


Av Rabbi Meir Kahane, transkribert og oversatt av Kris Guleng

Det ser ut til at jøder som seirer, og som derfor lever, opprører deg på den mest ekstraordinære. Selvsagt, kjære Verden, lenge før det fantes noe Israel, opprørte vi, det jødiske folket, deg. Vi opprørte det tyske folket, som stemte fram Hitler, og opprørte det østerrikske folk som bejublet hans inngang til Wien. Vi opprørte en helt mengde slaviske nasjoner; polakker, slovakere, litauere, ukrainere, russere, ungarere og romanere. Ja, vi går langt tilbake i tiden som et folk som opprører Verden.


Vi opprørte kosakkene i Chemonitzky som massakrerte titusener av oss i 1648-49. Vi opprørte korsfarerne, som på sin vei for å frigjøre Det Hellige Land, var så opprørt over jøder at de slaktet ukjente mengder av oss. I århundrer opprørte vi Den Romersk-Katolske Kirke, som gjorde sitt beste for å definere vårt forhold gjennom inkvisisjoner. Og vi opprørte kirkens erkefiende, Martin Luther, som i sin formaning om å brenne synagogene og jødene som var inni dem, viste en beundringsverdig kristen økumenisk ånd.


Og det var fordi vi ble så opprørt over å opprøre deg, kjære Verden, at vi bestemte oss for å forlate deg, bokstavelig talt, og etablere en jødisk stat. Årsaken var at å leve i nær kontakt med deg, som fremmede beboere i de varierte landene som omfatter deg, så opprører vi deg, irriterer og forstyrrer deg. Hva er da bedre enn å forlate deg og på den måten elske deg og at du også kan elske oss?


Så vi bestemte oss for å komme hjem. Hjem til det samme landet vi ble drevet ut av 1900 år tidligere av en romersk Verden, som vi tydeligvis også opprørte. Akk, kjære Verden, det ser ut til at du er vanskelig å tilfredsstille. Når vi har forlatt deg og dine pogromer og inkvisisjoner og korsfaring og holocaust, når vi har forlatt Verden i sin helhet for å leve alene i vår egen lille stat, så fortsetter vi å opprøre deg. Du er opprørt over at vi undertrykker de stakkars palestinerne. Du er dypt rasende over det faktum at vi ikke gir opp landet fra 1967, som helt åpenbart er det som forhindrer fred i Midtøsten.


Moskva er opprørt, og Washington er opprørt, de radikale muslimene er opprørt og de vennlige egyptiske moderate er opprørt. Vel, kjære Verden, se for deg reaksjonen til en normal jøde fra Israel. I 1920 og 1921 og 1929 eksisterte det ingen 1967-territorier som forhindret fred mellom jøder og arabere. Det var faktisk ingen jødisk stat som kunne opprøre noen. Ikke desto mindre, de samme undertrykte og fortrengte palestinerne slaktet flere titalls jøder i Jerusalem, Jaffa, Safed og Hebron. Ja, sannelig, ble 67 jøder slaktet på en dag i Hebron i 1929.


Kjære Verden, hvorfor begikk araberne, palestinerne, denne massakeren av 69 jøder på en dag i 1929? Kunne det være deres raseri over israelsk aggresjon i 1967? Og hvorfor ble 510 jødiske menn, kvinner og barn slaktet i arabiske opptøyer mellom 1936 og 1939? Var det fordi araberne var opprørt over 1967? Og da du, kjære Verden, la frem en delingsplan i 1947, som ville skapt en palestinsk stat side om side med et ørlite Israel, og araberne skrek ”Nei!” og gikk til krig og drepte 6.000 jøder, var da denne opprørtheten forårsaket av 1967-aggresjonen? Og forresten, kjære Verden, hvorfor hørte vi ikke ditt opprørte rop den gangen?


De stakkars palestinerne som i dag dreper jøder med eksplosiver og ildbomber og steiner, er del av det samme folket, som da de hadde hele territoriet som de nå krever skal bli gitt til dem som deres stat, forsøkte å drive den jødiske staten på sjøen. De samme forvridde ansikter, det samme hatet, det samme ropet om ”ikbar al jahud”, ”slakt jødene”, som vi hører og ser i dag, ble sett og hørt den gangen. Det samme folket, den samme drømmen: ”tilintetgjør Israel”. Hva de ikke oppnådde i går, drømmer de om å gjøre i dag. Men vi skulle ikke undertrykke dem.


Kjære Verden, du sto som tilskuer under holocaust, og du sto som tilskuer i 1948, da syv stater utløste en krig som Den Arabiske Liga stolt sammenlignet med Mongo-massakrene. Du sto som tilskuer i 1967 da Nasser, til enorm applaus fra vill mobb i alle arabiske hovedsteder i verden, sverget å drive jødene på sjøen. Og du vil stå som tilskuer i morgen hvis Israel sto ansikt til ansikt med utryddelse. Og siden vi vet at araberne drømmer daglig om den utryddelsen, så vil vi gjøre alt vi kan for å forbli i live i vårt eget land. Hvis det bryr deg, kjære Verden, se på hvor mange ganger i fortiden du har brydd oss. Uansett, kjære Verden, hvis du er brydd av oss, så er det en jøde i Israel som ikke kunne bry seg mindre.Kilde:

YouTube - An Open Letter To The World by Rabbi Meir Kahane (Z"L)

Youtube-navn ‘zionismas’

Opplesning: Rich Levin, www.rblevin.netKjære Verden, jeg forstår at du er opprørt over oss her i Israel. Ja, det virker sannelig som du er svært opprørt, til og med sint. Med jevne mellomrom i årenes løp, virker det virkelig som du blir svært opprørt over oss.


I dag er det Libanon, i går var det den brutale undertrykkelsen av palestinerne. Før dette var det bombingen av atomreaktoren i Bagdad og Yom Kippur-krigen og Sinai-kampanjen.