HebraiskTro.no


HILSEN FRA ZICHON JA’AKOV


Av Roy Otto Dyrli
Da jødene igjen fikk anledning til å kjøpe land under eget navn i det som da var en del av det Ottomanske riket, var året 1873. I dette området leste man likevel år 1290, etter den islamske kalenderen.


De tidlige sionistene tok raskt initiativet til å stifte en organisasjon kalt Hovevei Zion, og for å finansiere kommende prosjekter fikk de med seg Baron Edmund de Rotschield, en fransk jøde som på den tiden var en av verdens rikeste menn.


Hovevei Zion ble stifte i 1881, og Zichon Jacov ble grunnlagt i desember 1882, etter at land var kjøpt for Baron Edmund de Rotschild penger. Rotshild betalte alt; Hus, innlagt vann, sisterne til vannforsyning, synagoge og sist men ikke minst, vinfabrikken med omliggende vinmarker. For å være sikker på at prosjektet skulle lykkes, kjøpte han de første årene hele produksjonen.


Zichon var ikke Rotschilds eneste prosjekt, mellom 1874 og 1896 betalte han hele regningen for Rishon LeZion, Zikhron Yaaqov, Rosh Pina og Eqron, pluss 5 millioner pund til andre bosettinger.

De første som slo seg ned i Zichon var 100 rumenske jøder, og området var på ingen måte gjestmildt. Nesten halvparten av dem enten døde av malaria eller gav opp det første året.


Men prosjektet stoppet ikke. Etter en serie mislykkede prosjekter åpnet Carmel Winery i 1885, og året etter, i 1886, åpnet synagogen, som siden hatt sine daglige bønne gudstjenester frem til dags dato.


I 1922 hadde befolkningen steget til 1013, 7 kristne og 282 muslimer. De kristne var 2 ortodokse, 3 katolikker, 1 angelikaner og 2 protestanter. Nå bar prosjektet seg økonomisk. Til denne dag er Camel Winery verdens største produsent av kosher vin, eller ren vin for troende jøder.


Men tilbake til nåtiden: Her er noen bilder fra gågata tatt denne uka. Her kan du få deg en god middag, handle klær og leker, is og burgere - også vin da. Og når du har handlet ferdig, er synagogen åpen for alle. Glemt kipa? Ikke noe problem, det låner de ut. Velkommen er du, selv som nordmann.Illustrasjonene:

  1. 1.Småbutikker og kaffeer i en av sidegatene.

  2. 2.Hovedgaten som i dag er gågate. Byen har en ganske stor andel av ortodokse jøder. Dette er nødvendig for å kunne lage kosher vin, da vinen bare kan behandles av troende jøder hvis den skal kunne holde standarden. Dette gjelder likevel bare til den er tappet på flaske, etterpå kan hvem som helst behandle den.

  3. 3.Kaffeen på hjørnet dekker halve gata, og her kan man slå ihjel noen timer. Blir man lei kaffen, er det iskrem butikk over gata.

  4. 4.Synagogen i Zichon, eller Beit Knesset, forsamlingssalen, ble byggd og betalt med penger fra baron Edmund de Rotshild.Har du aldri hørt om Zichon? Ikke så rart kanskje, bortgjemt som det ligger på toppen av en ås i den sydlige enden av Carmel fjellet. Zichon er en av de tidligste jødiske bosettingene i nyere tid.