HebraiskTro.no


BEIT SCANDINAVIA I HAIFA


Av Roy Otto Dyrli

Fortsatt drives stedet i samme ånd, selv om mange av gjestene i dag kommer rett fra Norge. Siden kibbutz-ungdommene ikke fikk betalt, bare mat og opphold, har Beit Scandinavia fra starten hatt som målsetting å være “et hjem for den hjemløse, et hvilested for den trette vandrer og en åpen dør for alle.” Her kunne man bo gratis i opp til en uke, med full pensjon.


Slik drives stedet fortsatt, til tross for at kibbutz-volontørenes dager er over. Her treffer man andre nordmenn og Israel-venner. Om man kommer fredag kveld, får man et sabbatsmåltid som også noen lokale jøder pleier å finne veien til.


Beit Scandinavia ligger i HaSharon str i Haifas bydel Bat Galim. Det er bare 40m meter til stranda, og her varer sommersesongen sett med norske øyne til langt ut i november. I dag var havtemperaturen 28 grader.


For å få endene til å møtes er stedet avhengig av gaver. Derfor oppfordres de ca 8 000 årlige gjestene til å støttet stedet økonomisk, og gjerne med en gave som i en eller annen grad står i stil til oppholdet. Men noe døgnpris finnes ikke.


Dette blir dermed et godt tilbud til de som ønsker å se Israel, men ikke har økonomi til å betale full pris på hotellene. Landet er vel verdt et besøk, men pris nivået er nå nær det norske, etter at kursten på shekel er opp fra 1,50 til 2,30 i løpet av bare noen få år.


Det finnes også en støtteorganisasjon i Norge som i disse dager samles til Israel-treff på Kvås videregående skole i Lyngdal i Vest-Agder.


Overnattingen er enkel, men god. Ryktene går om at stedets stiftere Lilly og Torvald Tånsberg i gamle dager, nå stedet var fullt og det kom for mange, lånte bort ektesenga og sov under bordet i spisesalen.


Etter som Lilly og Torvald ikke lenger kan håndtere full hotelldrift alene, finner vi stadig nye frivillige som bor her i 7 uker av gangen, og står for norsk mat og all drift. Akkurat nå deler fem Israel-entusiaster på driften, og stedet var fullt i dag.


For de frivillige som er her nå, er dette på ingen måte første Israel besøk. Mange av de som igjennom året kommer hit, både gjester og frivillige, har også mer enn et opphold bak seg i Sar-El, som frivillige for den israelske hæren. Her er noen bilder av de frivillige i august og september, samt et bilde fra nærmiljøet.Illustrasjonene:

  1. 1.Bydelen Bat Galim i Haifa ved solnedgang. Beit Scandinavia ligger litt til venstre i bildet, et lite kvartal fra stranda.

  2. 2.Beit Scandinavia ligger i et rolig område, mindre enn 100 m. fra stranda, og med en fin hage omgitt av hekk og høye gjerder.

  3. 3.Fra hagen på Beit Scandinavia.Beit Scandinavia har vært hjem for norske frivillige på kibbutzer over hele Israel i 30 år. Fra stedet ble opprettet har filosofien vært gi et tilbud til norsk og skandinavisk ungdommer som var langt hjemmefra.